Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Förintelsens glömda offer

– uppmärksammas av ABF i Värmland

På judiska begravningsplatsen i Karlstad vilar 16 av Förintelsens offer. De var kvinnor som räddades till Sverige, men som avled här. – Vi vill ta reda på mer om kvinnorna och ge dem upprättelse. Det blir också ett sätt att öka kunskapen, säger Erika Bergkvist på ABF Värmland.

Efter andra världskrigets slut behövde många av Förintelselägrens överlevande akut vård. En del hamnade i Sverige. Till Karlstad kom 300 kvinnor.

– I juli 1945 kom ett tåg till station Herrhagen och kvinnorna gick eller bars av för att tas om hand om, berättar Erika Bergkvist.

En del var dock svårt sjuka och 16 kvinnor ligger begravda under gravstenar med endast namn och ålder på. Under projektnamnet ”De är här” hoppas Erika Bergkvist och den polsk-svenska skribenten Karolina Dzieciolowska kunna ta reda på mer. Vilka var de? Varifrån kom de?

– Vi har träffat arkeologen Daniel Leviathan som undersökt liknande gravar på andra judiska begravningsplatser i Sverige. Så nu ska vi också försöka arbeta så och se vad vi kan hitta, säger Karolina Dzieciolowska.

Projektet har precis dragit i gång och det är fortfarande oklart vilken fakta man kommer att hitta. Eller om man kommer hitta något alls. Men oavsett vad detektivarbetet leder till är tanken att ABF ska involvera olika grupper i arbetet kring kvinnornas öde och minnet av Förintelsen.

– Vi hoppas kunna jobba både med unga och med äldre. Det finns en skola i Herrhagen i dag, kanske kan vi göra något tillsammans med dem, säger Karolina Dzieciolowska.

Om det blir cirklar eller fristående workshoppar är inte heller bestämt, men de båda initiativtagarna tror på idén att arbeta kreativt och skapande. Planerna kommer att klarna under hösten.

– Daniel har restaurerat gravstenarna i Stockholm med rätt namn och var de kommer ifrån och vi skulle väldigt gärna vilja göra samma sak. Vi har också funderat på någon form av konstutställning, ett dansprojekt eller webbsida, avslutar Erika Bergkvist.

Publicerad i nummer 3, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: