Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Gilla din cirkel

– Facebook för cirkelledare

Vill du hitta nya deltagare? Få lite extra fart på diskussionen? Visa bilder på allt fint ni har gjort under terminen? Bolla idéer med andra cirkelledare? På Facebook och i andra sociala medier finns massor av möjligheter för cirkelledare.

”Glöm inte att det är Open Training på Jam dansstudio även i morgon 12.00.”
    Så kan ett inlägg på cirkelledare Jaana Rundbergs Facebooksida se ut. Hon driver en dansskola i Södertälje och är än så länge en av ganska få cirkelledare i ABF som ett par tre gånger om dagen kommunicerar med deltagarna i sina cirklar via Facebook. Förutom påminnelser och annan information finns även mängder av korta filmer från träningar och framträdanden som dansarna har gjort på dansstudions Facebooksida.
    – Vi filmar hela tiden, och det är många som går in på Facebook för att se vad vi gör. Om någon har missat en gång kan man gå in och se vad gruppen gjorde och öva hemma. Ibland lägger ledarna ut klipp från Youtube för att visa vad de menar med ett särskilt sätt att röra armarna.
    På ABFs förbundsexpedition önskar Mattias Vepsä att fler cirkelledare var lika aktiva Jaana Rundberg i sociala medier.
    – I våra cirklar växer deltagare som individer, där skapas vackra saker och där förs spännande samtal. Det vore fantastiskt om mer av det kom ut i sociala medier. Det skulle skapa en annan bild av ABF, och en nyfikenhet hos fler att gå en cirkel – eller kanske starta en egen, säger han.
    Om både du och dina deltagare är med på Facebook är det lätt att skapa en grupp där bara ni och inga andra kan läsa vad som skrivs. Det kan inte bara bli ett sätt att snabbt informera utan även en pedagogisk resurs som håller cirkeln levande mellan träffarna.
    – Du kan du läsa en intresssant artikel på kvällen, dela den i gruppen på ”fb” och få i gång en diskussion där och då, föreslår Mattias Vepsä.
    – Om du tycker Facebook känns för publikt har ABF en egen community som funkar ungefär på samma sätt. Be någon på din ABF-avdelning att visa dig hur det funkar.
    På Jam dansstudio i Södertälje uppmanar Jaana Rundberg sina dansledare att ha två Facebooksidor, en privat och en offentlig där de kan vara kompisar med sina deltagare.
   – Som ledare är vi idoler för de ungdomar som dansar hos oss. Då vill man inte alltid att alla ska se allt.

Tips! Är du nybörjare på Facebook? I bland annat Linköping och Hallsberg finns ABF-cirklar i sociala medier. Hör gärna av dig till din ABF-avdelning om du vill starta en egen Facebookcirkel på din ort!

Fler artiklar om allt som händer i ABF: