Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Graffiti

– Det nya för jämtska pensionärer

Snart startar ännu en PRO-förening i Jämtland studiecirkel i – graffiti. – När jag gick höra att det var pensionärer som ville lära sig måla graffiti kunde jag inte säga nej, säger cirkelledaren och konstnären Daniel Hansson.

Om du har vägarna förbi Bräcke i södra Jämtland och lättar lite på gaspedalen när du far förbi samhället kan du inte missa den. Den sex meter långa och två och en halv meter höga graffitimålningen står på en parallellgata till E14, vid boulebanan i lekparken där pensionärerna träffas om måndagsförmiddagarna för den mer traditionella sysselsättningen – kasta metallklot mot liten träkula.

– Alla var inte så positiva från början. En av deltagarna var gammal lokförare som hade jagat klottrare i hela sitt liv, han hade stått och vaktat tågvagnar på nätterna, säger Daniel Hansson.

Så han inledde cirkeln med graffitins historia – från rebellisk och olaglig uttrycksform till erkänd konst, som ställs ut på museum och gallerier.

– De fick snabbt förståelse för skillnaden mellan skadegörelse och konst. Och när vi började måla tyckte alla det var jätteroligt, det blev snabbt positiva energier och positiva tankar. Det satt inte fast någonstans. Det här är inga gamla pensionärer – det är unga pensionärer, säger Daniel Hansson.

De tio deltagarna fick börja med att göra en personlig ”tag” att signera sina verk med. Målet att skapa ett konstverk som kunde avtäckas på PRO Bräckes 60-årsdag i somras, gjorde vissa deltagare lite nervösa.

– Vi visste att Daniel var duktig. Men vad skulle han lyckas lära oss? säger Anita Näsberg Andersson.

Men efter åtta onsdagsförmiddagar i bildsalen i Bräcke skola var det klart. En jättetavla där det står ”aktiva” mot en bakgrund av träd i sommar-, höst- och vinterskrud.

– Många hade nog inte trott att vi skulle få till det så bra. Men nu tycker de att det är skithäftigt, säger Anita Näsberg Andersson.

– Det här är bra för alla. Det ger en frisk och stark bild av dagens pensionärer. Och så behövs det en färgklick i Bräcke, säger Daniel Hansson som är uppvuxen i Bräcke.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: