Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Gräv där du står!

Är din cirkel intresserad av att ta reda på mer om din hemort? Då finns det ett bra ställe att börja på – ett av Sveriges många arkiv.

I förra numret av Fönstret skrev vi om studiecirkeln för slakteriarbetare i Kalmar som genom material från Kalmar folkrörelsearkiv letat sig bakåt i historien och tagit reda på hur det var att arbeta på företaget förr i tiden.

Cirkeln gjorde en utställning som bland annat visats på fackförbundet Livs kongress och på slakteriet.

– Vi siktar också på att få ett eget museum här, meni väntan på det kommer vi att visa utställningen där det finns intresse. Vi har bildat en förening som heter Slakteriarbetarnas museum i Kalmar, berättade Lars Olsson, pensionerad professor och den som leder cirkeln.

Och faktum är att Sverige är fullt av arkiv du som cirkelledare och dina deltagare kan använda er av. Hur många arkiv det finns vet nog ingen, men kommunen är alltid ett bra ställe att börja på. De har mycket eget material och har dessutom ofta koll på de arkiv som finns i närheten.

– Alla kommuner måste ha ett offentligt arkiv som är öppet, tillgängligt och gratis. Många kommuner har också tagit över olika föreningars arkiv, så det finns gömda guldgruvor på många ställen, berättar Gunilla Nordström som är stabschef på Riksarkivet.

Hon låter lätt lyrisk när hon pratar om de svenska arkiven.

– Vi har fantastiska arkiv! Delshar vi länge haft offentlighetsprincipen, dels har vi inte haft så mycket krig, så väldigt lite har blivit förstört.

Är man extra intresserad av material kopplade till arbetar- eller folkrörelserna finns det ytterligare ett bra ställe att vända sig till: de olika folkrörelsearkiven. De finns 23 regionala och ett gäng lokala.

– Vi profilerar oss på arbetarrörelsen, men har också mycket material från RFSU, Unga Örnar, och andra näraliggande organisationer, berättar Jenny Edlund.

Hon arbetar på Arbetsrörel- sens arkiv, som förutom ett nationellt uppdrag även ansvarar för arkiven från föreningar och organisationer i Stockholmsområdet.

– Det är många föreningar som kommer till oss. Beställer man i god tid, plockar vi fram det vi har och kan hjälpa till att gå igenom det. Det går att hitta en massa saker hos oss!

Fler artiklar om allt som händer i ABF: