Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Här är det kö till cirkeln

Är filmcirkeln i Uddevalla Sveriges populäraste? Här står folk på kö i flera år för att förvandla gamla filmer till digitala, som går att se på datorn.

Det finns många populära cirklar runt om i Sverige, men frågan är om inte filmcirkeln hos ABF i Uddevalla har något slags rekord. Cirkelns upplägg är enkelt: deltagarna tar med gamla filmer och digitaliserar dem. Man har hållit på i lite olika former sedan 1990 och det står folk i kö för att få gå.
– Ja, det stämmer. Vi har nog åtminstone mellan tio och femton personer just nu som skulle vilja gå, säger Jack Borlinger som hållit i cirkeln de senaste åren.
Hur lång är kön?
– De som väntat längst har nog stått i tre år. Vi är lite ensamma om den här cirkeln, så det är väl därför vi är så populära.

Vad är det då som lockar med just den här cirkeln? Jack Borlinger tror att det handlar om att så många har gamla filmer som ligger hemma och att tekniken att överföra gamla filmer inte längre är så komplicerad och dyr.
– Det är många som har filmer från när deras barn är små eller bilder på sina egna föräldrar från när man själv var liten. Det vill man kunna titta på. Och det är ju också väldigt roligt att hålla på med film.
Cirkeln får också material donerat till sig, bland annat av dödsbon eller från männniskor som flyttar och inte kan ta med sig allt. Ibland kommer det lådor med gamla filmer levererade. En av de äldsta filmerna är från 1940-talet och skildrade en brukshundsklubb. Men den kanske mest speciella filmen kom från ett ålderdomshem.
– Vi blev uppringda av en i personalen som undrade om vi kunde komma och titta på en film de hittat i källaren. Det visade sig vara en gammal 16-millimeterfilm. På den var det en spelfilm om hur pensionärerna hade det.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: