Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Jalla tillsammans!

– Så lockar du nyanlända till din cirkel

Skulle du också vilja få icke-etablerade svenskar att delta i din cirkel? Nu finns en ny bok med tips om hur du kan göra.

Inom ABF finns en uttalad ambition att få fler människor med utländsk bakgrund att delta i cirklar. Och många cirkelledare som gärna skulle vilja få fler invandrare att komma till den cirkel de redan leder – men inte riktigt vet hur de ska göra.

– Många integrationsprojekt börjar med att etablerade svenskar sitter och gissar vad invandrare skulle kunna vara intresserade av – och sedan undrar de varför det inte kommer en kotte.

Det säger Anette Helgessonsom har skrivit boken Jalla tillsammans – en personlig skildring av läsfrämjande integrationsprojekt (BTJ förlag). I boken berättar hon hur hon själv startade läsfrämjande cirklar för nyanlända i gång i Bollnäs för två år sedan, där hon då arbetade som bibliotekarie.

– Jag var mycket ute på språkkaféer och asylboenden, pratade med folk och frågade – vad är ni intresserade av? Jag lärde mig att de som är nya i Sverige ofta tänker på ett annat sätt.

Resultatet blev bland annat ”kulturfika för stora och små”.

– Vi bjöd påen teaterföreställning baserad påen barnbok. Innan föreställningen översatte vi boken och lärde ut de viktigaste orden på svenska, så att de skulle kunna förstå. Efter pjäsen blev det ett bra samtal mellan föräldrarna. En pappa från Sverige tyckte det här med krig var lite för allvarligt för små barn. En pappa från Syrien sa att för våra barn är krig verklighet.

I boken finns konkreta tips, så som hur man hanterar språkförbistring.

– I de cirklar jag har lett så har vi hjälpts åt. Jag har lärt mig lika mycket som mina deltagare och min arabiska blir bara bättre och bättre!

En förutsättning för att lyckas få till integration är att även etablerade svenskar måste delta.

– Det är inte vi som ska lära dom, det handlar om att lära av varandra.

Nu drömmer Anette Helgesson om att kunna ge sig ut på en föreläsningsturné tillsammans med några av de invandrarkvinnor som har deltagit i hennes cirklar.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: