Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Kan din cirkel

bli en bok?

Det började med studiecirklar i it – för hemlösa. Nu nästan tio år senare ger ABF Malmö ut boken Vill du gå i mina gamla skor?. En bok som hyllades redan innan den fanns att köpa.

Allt startade 2007. Då drog ABF i gång it-cirklar för hemlösa. Många av deltagarna hade så mycket att säga att man startade en berättarcirkel där de kunde skriva om sina liv. Någon blev sugen på att fotografera sin vardag och därför blev det snart en fotocirkel också.

– Efter ett tag tyckte en av deltagarna, han som skrivit förordet i boken förresten, att vi borde samla materialet i en bok. Han ville ta bort stigmat från människor på gatan, berättar Lisbeth Jönsson på ABF i Malmö.

Men det tog tid. Längs vägen uppstod hinder. Hur skulle upplägget se ut? Vilkas berättelser skulle vara med och vilka skulle väljas bort?

Boken innehåller bland annat sju berättelser från människor som själva har varit hemlösa eller har missbrukat.

– Det är en reportagebok kan man säga. Berättelser som folk skrivit själva blandat med andra texter. Och jag har sparat pressklipp om vår verksamhet som nu också kommit med.

Och redan innanboken kom ut hyllade kulturskribenten Maria Schotteniusden i en spalt i Dagens Nyheter: ”Jag har just läst en bok, eller skrift, som gör mig jublande glad och fruktansvärt ledsen på samma gång. /.../ Den här boken är sensationell som hoppgivare. Läs den. Sprid den.”

– Jättekul så klart! Vi fick en hel del beställningar efter det. Just nu säljer vi den genom att vi postar exemplar till folk som beställer, men vi ska försöka se till att den går att köpa via Bokus eller via ABF centralt.

Målet är inte att tjäna pengar, utan att nå ut med information om det arbete ABF gör i Malmö. Till exempel bland socialsekreterare och andra som arbetar med hemlösa.

– Vi tror också att den kan användas som material till studiecirklar. Eller som en guide som man kan få idéer av.

Har du något råd till andra ABFare som vill ge ut bok?

– Vi hade en person som höll i hela logistiken: hon kunde allt det här med texter, bild och layout och det var bra. Sedan gjorde vi allt i efterhand, det kanske hade varit bra om vi hade haft det här i åtanke från början och sparat allt i en mapp i datorn. Så släng ingenting! Det kan vara bra att ha.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: