Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Lärdomar av förintelsen!

Genom att titta bakåt kan vi bygga en bättre framtid. Med det resonemanget som grund anordnar ABF cirklar i Svärdsjö i Dalarna om Förintelsen och hur den kunde hända.

Som många andra svenska högstadieelever åker niondeklassarna i Svärdsjö i Dalarna till koncentrationslägret Auschwitz i slutet av grundskolan. För att lära sig mer om Förintelsen, men också för att diskutera hur det kunde hända.

– Så vi började prata om vi inte kunde få föräldrarna och andra vuxna att också fördjupa sig i det här ämnet, säger Linus Niklasson.

Han jobbar som verksamhetsutvecklare på ABF i Södra-Östra Dalarna. Resultatet av de där funderingarna blev satsningen Lärdomar från historien som är precis vad det låter. En chans att lära sig mer om historiska skeenden och förstå hur man ska göra för att de inte ska hända igen.

Den ena delen av satsningen är en rad öppna föreläsningar.

– Vem som helst får komma och lyssna. En samhällskunskapslärare, Viktor Ivicz, har hållit i två. Vi ska även ha en föreläsning med en avhoppad nazist och ett panelsamtal med tidigare elever som också gjort den här resan till Auschwitz.

Den andra delen är en mer traditionell studiecirkel som utgår från det som sägs på föreläsningarna.

– Där är vi inte riktigt lika många ännu. men det får växa fram. Det här är en pilotgrej och vi tänker att vi testar och ser hur det funkar.

För tanken är att Lärdomar från historien ska bli återkommande. Det finns många andra historiska skeenden och händelser som är värda att lyfta och koppla ihop med dagens politiska diskussioner.

– Det kan vara världskrigen eller något annat. Vi får se! Dels tycker vi det är kul att testa det här konceptet och kanske kunna använda det på andra ställen i vår avdelning. Dels tror vi att det här är något som är nödvändigt. Sverigedemokraterna lockar många väljare här så vi behöver diskutera de här frågorna mer.

Publicerad i nummer 1, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: