Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Livslång ekonomi!

De val du gör i dag kan påverka dig och din ekonomiska trygghet många år framöver. Det vill Fredrika Bremer-förbundet att fler kvinnor ska vara medvetna om och har därför tagit fram studiepaketet Livslång ekonomi.

Vem orkar tänka på vilka konsekvenser just det här beslutet kan få när man upptäckt att man är gravid och ska bestämma hur föräldraledigheten ska fördelas? Eller vem funderar på vad som skulle hända vid en skilsmässa när man precis har flyttat ihop?

Troligtvis inte särskilt många, men om Fredrika Bremer-förbundet fick bestämma borde alla kvinnor lägga ner större tid på just den typen av frågor innan man bestämmer saker. För eftersom samhället är så präglat av ojämställda strukturer kan små beslut få stora konsekvenser.

– Man kanske inte tänker på att det spelar så stor roll vem som gör mest obetalt hushållsarbete eller vem som vabbar, men det kan påverka din pension, din inkomst och din karriär, säger Anna-Stina Johansson på Fredrika Bremer-förbundet.

Hon har varit med och tagit fram utbildningsmaterialet Livslång ekonomi som fokuserar på just detta: att ge kvinnor mer kunskap om ekonomi och juridik. Dels för att förstå vad som är viktigt att göra på kort sikt, men framför allt för att öka kunskapen kring hur man ökar sin trygghet på längre sikt.

– Fyra av tio har inte råd att bo kvar i sin bostad vid separation och vi vet att kvinnor är särskilt drabbade. Därför är det väldigt viktigt att man också tänker framåt.

Att försöka öka kunskapen genom att ta fram material som kan användas i studiecirkelform är högst medvetet. Formen ger möjligheter och effekter som enskilda studier inte kan göra.

– Grunden i detta är att vi måste våga börja prata om ekonomi. Studiecirkeln är ett bra sätt att göra det. Att dela med sig och lyssna på andra kan väcka många tankar.

Materialet består av åtta filmer med rubriker som till exempel Ekonomisk egenmakt – det är aldrig försent och När relationen tar slut – så klarar du ekonomin. Det finns också en studiehandledning som är framtagen i samarbete med ABF.

– Vi har satt ett drömmål att minst 300 personer lär sig något nytt och tar någon typ av kontakt för att påverka sin situation.

Publicerad i nummer 4, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: