Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Lyssna på

Ove och Zlatan

På sommaren har man möjlighet att göra det man tänkt göra resten av året. Ni vet. Träna, äta gott och nyttigt, uppleva kultur. Ge både kropp och själ påfyllning. Min man och jag har denna sommar, liksom förra, lyssnat på en ljudbok när vi åkt bil genom Sverige. Förra året var det Zlatan Ibrahimovics bok som fick oss att sitta tysta genom sommarresan. Nu var det sommarens snackis – En man som heter Ove!

Båda böckerna har skänkt tankar om samhället, människor och livet. Zlatan tog med oss till en del av Sverige vi inte har levt i. Resan från Rosengård till Milano, från cykelstölder till modeaffärer i Paris. Hela tiden med känslan av att inte riktigt höra till, hela tiden driven av en lust att visa att man duger. Plötsligt fick vi en ny bild av mannen bakom rubrikerna.

Denna sommar har präglats av Ove. Vi har skrattat, generat känt igen oss och rörts till tårar. Boken handlar om Ove som bor i ett radhus och som vet väldigt väl om hur allt ska vara, att regler är till för att följas – finns det en skylt som säger bilkörning förbjuden så innebär det inga undantag. Allt är enkelt. Kör man Saab är man god. Kör man BMW är man ond. Så enkelt är det. Men så ställs allt upp och ner, människor kliver in i Oves liv som aldrig blir det samma igen.

I oss alla bor det en liten Ove. Hos mig kommer han fram när någon tränger sig i en kö, när någon kastar skräp på marken, när någon skriker mot barn, när barnen springer i korridoren i skolan – då brukar jag liksom luta mig framåt så att rumpan blir extra stor och sätter fullständigt stopp för alla framfarter bland klädhängarna. Bland mina kollegor i ABFs ledningsgrupp konstaterade vi att Ove-takterna dyker upp när alla ska av tåget eller när andra bilister inte respekterar stopplinjen.

Jag är övertygad om att vi mår bra av att ha en Ove i oss. Men berättelsen om Ove har fått mig att fundera över mina fördomar och mina regler. Hur ser jag själv på omgivningen. Hur öppen är jag för förändringar?

Även om både Zlatan Ibrahimovic och Ove har gett perspektiv, skratt och tårar är det min och min mans gemensamma läsupplevelse som är viktigast. Det är speciellt att lyssna på en berättelse, och att kunna reflektera över den tillsammans. Att leva sig in i fotbollens eller radhuslängans värld, och att göra det samtidigt. Jag längtar redan till nästa sommars läsupplevelse.


Annika Nilsson är förbundssekreterare i ABF. Hon har tidigare varit riksdagsledamot (S), statssekreterare och ordförande i riksdagens kulturutskott. Annika bor i Haninge med sin man och två barn.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: