Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Nu är

”ordet fritt” igen!

Sista helgen i maj ordnas tre dagars folkbildningsfest för ABFs cirkelledare i Göteborg. Det blir första gången på tio år som konferensen ”Ordet fritt” äger rum igen.

På ABFs förbundsexpedition finns många som minns 1970-talet när cirkelledare bjöds till vad som då hette ABF Forum varje år. Cirkelledare från hela landet kom för att gå på seminarier och föreläsningar under ett par tre dagar.

– Det var slitsamt, vi jobbade nästan dygnet runt. Men samarbetet med arbetskamraterna var fantastiskt, det fogade samman oss, säger Moniqa Mannerklev som fortfarande arbetar på ABFs förbundsexpedition.

Det första ABF Forum ägde rum i Sandviken 1976. Flera gånger var Olof Palme med och talade.

– Jag ser ABF Forum som ett led i våra strävanden att förändra samhället, sa han på ABF Forum i Karlstad 1977.

1990 bytte evenemanget namn till Ordet fritt. Men syftet var detsamma – att visa upp ABFs verksamhet för allmänheten och att inspirera cirkelledare från hela landet och ge dem en chans att träffa varandra.

– Det var också ett slags egoboost, att stärka oss själva och visa på hur bra vi är. Att bli stolt över sin organisation, säger Anne Stringberg.

Precis som tidigare kommer deltagarna på årets Ordet fritt att kunna välja bland en radda intressanta seminarier och föreläsningar. De kommer också att kunna gå på stadsvandringar och delta i prova på-verksamheter på årets två teman – ”stärka folkrörelserna” och ”motverka klassamhället”.

– Vissa programpunkter sänder vi på nätet, på ABF play och ABF pod, säger Peggy Jönsson på förbundsexpeditionen.

På lördagen den 28 maj är flera programpunkter förlagda till Folkets hus i Göteborgsförorten Hammarkullen, där den årliga karnevalen äger rum samma dag.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: