Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Podd om offentlig konst

Den omger oss, men vi tänker kanske inte alltid på den. Just därför har FILIP RAHIM HANSSON gjort en podd om offentlig konst i Helsingborg med stöd från bland annat ABF. – Jag går in bakom kulisserna och pratar om hur processen går till, men vi pratar också om kulturlivet i stort, berättar han för Fönstret.

Hur fungerar processen med offentlig konst? Från inskickad intresseanmälan till de projekt som genomförs? Hur underhålls och bevaras den konst som finns? Och vilken roll spelar ABF i stadens kulturliv?

Svaret på de här och många andra frågor kan man få i podden Vårt Helsingborg där konstnären Filip Rahim Hansson tar sig an Helsingborgs offentliga konst och kulturliv. I 13 avsnitt intervjuar han allt från konstnärer och gallerister till kommunala tjänstemän. Alla avsnitt finns på Spotify för den som vill lyssna.

– Tanken var först att det skulle bli ett demokratiskt byggt konstverk, men med covid så blev det en podd i stället. Grundprojektet skulle ta upp och lära fler om processen bakom offentlig konst, så där blev det rimligt låta det spåret ta huvudfokus.

Finns det något avsnitt du är extra nöjd med?

– Jag är rätt nöjd med alla. Men det är klart att när podden släpps så känner man att det finns fler frågor att ha med och fler personer jag vill intervjua.

En av tankarna bakom podden är att öka diskussionen om offentlig konst och kultur för en bredare grupp. Filip Rahim Hansson upplever att många processer är ganska slutna.

– Ja, de är ganska otillgängliga och odemokratiska. Det är svårt som konstnär att få vara bland dem som får uppdrag och det är svårt att veta vilka som har makt och bestämmer.

Vem hoppas du ska lyssna på din podd?

– Alla som är intresserade av och som vill skapa offentlig konst i Helsingborg. Men detta är något som finns i hela Sverige så egentligen tror jag att man kan lyssna var man än bor.

Om man kommer till Helsingborg som besökare, vilken konst tycker du man ska titta på?

– Då säger jag Gåsebäck konstpark. Den är intressant och representerar något nytt som är på väg att hända i Helsingborg.

Publicerad i nummer 3, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: