Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Så startar du en egen filmfestival!

Arbetarnas filmfestival och Malmös arabiska filmfestival är två av de filmfestivaler som ABF är med och arrangerar. Nu kommer en guide för dig som drömmer om att starta en egen filmfestival.

Är du sugen på att se mer film som inte är gjord i Hollywood? Eller bor du på en ort där det är långt till närmaste biograf? Anledningarna till att starta en filmfestival är nästan lika många som antalet festivaler.

– Mitt råd är att inte ta i överkant. Det fanns en independentfilmfestival här i Göteborg som varade i en hel vecka och den kom aldrig tillbaka, efter den veckan var alla helt slut, säger Lars Wiberg som länge har jobbat med film på ABF Göteborg.

Då är det bättre att börja lite försiktigt.

– Kanske en invigning på fredag och så fortsätta med några filmer på lördag. Två dagar räcker bra om ni vill känna på hur det är att vara arrangörer.

Det är föreningen Festivalcentrum som ska göra guiden till ABF. ABF kan hjälpa till med det mesta från lokaler och teknik till hur man kontaktar den distributör som har rättigheterna till filmen för att få tillstånd för att visa den.

– Ibland funkar det att kontakta regissören direkt och fråga om ni kan visa filmen utan att betala. Jag vet att Gabriela Pichler som gjorde Äta sova dö ofta sa ja till att hennes film fick visas. Annars kostar tillstånd att visa ett par tre tusen kronor.

ABFs filmguide är full av konkreta tips. Så som att filmer som ska visas för barn och ungdomar under 15 år måste vara granskade av Statens medieråd. Det är gratis, men kan ta ett par veckor. Eller att om ni visar film från ett särskilt land kan ni kanske få hjälp av landets ambassad i Sverige. Och hur man skapar en kommunikationsplan för att nå publik bortom era egna kretsar.

Publicerad i nummer 4, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: