Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Shout it out!

– Nu driver ABF eget skivbolag

Är du med i ett band som repar i ABFs lokaler? Då kan du få hjälp att ge ut en skiva på ABFs eget skivbolag, som lägger era låtar på Spotify. – Det finns så många fantastiska band och vi vill hjälpa dem, säger Kenny Berggren som har startat Shout It Out Records.

The Dryheaves från Växjö är ett av de band som ligger på Shout It Out Records.

– Det är rätt skönt att slippa göra det här jobbet själv. Vi vill ju koncentrera oss på musiken och bara spela så mycket som möjligt, säger sångaren Lasse Dahl.

När Kenny Berggren började arbeta på ABF Södertälje/Nykvarn för några år sedan insåg han att hos ABF kan du lära dig spela instrument och få tillgång till en replokal men att det sista steget – ge ut en skiva och hitta en publik – saknades.

– Jag har haft skivbolag tidigare och det är inte så svårt när man väl förstått alla regler och system. För ett nystartat band kan det dock vara en djungel, så vi tänkte att det här är en jättebra grej att kunna erbjuda, säger Kenny Berggren.

I början var Shout It Out Records enbart till för lokala band i ABF Södertälje/Nykvarns närområde. Men nu kan alla band som finns i ABFs verksamhet vara med. Bandet måste ha studioinspelad musik, bilder och en text om sig själva, samt ett skivomslag. Resten hjälper Shout It Out Records till med.

– Det kostar 800 kronor att göra ett skivsläpp. Antingen betalar bandet själva eller så tar avdelningen kostnaden, det bestämmer man tillsammans med musikansvarig på sin ABF-avdelning.

Numera trycks inga fysiska skivor. I stället publicerar Shout It Out Records artisten på ett 30-tal olika digitala musiktjänster, varav den överlägset största är Spotify. På vissa kan man köpa låtar, på andra kan musiken bara streamas.

– Det handlar inte främst om att tjäna pengar, utan är ett sätt att visa upp sig. Festivaler och andra arrangörer kan se att man är seriös. Att finnas på Spotify blir lite av en kvalitetsstämpel.

I dag finns tio band på Shout It Out Records, men Kenny Bergren vill gärna se fler. Många fler.

– Vi har en ambition att satsa stort på hiphop i år, det finns väldigt mycket bra osajnad hiphop inom ABF. Men alla sorters artister är välkomna!

Spelar du i band? Läs mer – eller gör en intresseanmälan – på Shoutitoutrecords.se.

Publicerad i nummer 1, 2018

Fler artiklar om allt som händer i ABF: