Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Sommarvibbar!

– ABF fyllde sommarlovet med lek och kultur

Många studiecirklar och kulturaktiviteter ligger nere under sommaren. Men i Luleå är ABF del av en sommarlovsverksamhet för barn och unga. – Vi vill kunna erbjuda en vettig verksamhet utan kostnad, säger Jouni Vesa, verksamhetsutvecklare på ABF Luleå.

– Får man göra hur många gånger man vill?

Entusiasmen i rösten går inte att ta miste på när ett av barnen som flockas runt bordet vill testa att skriva med 3D-pennan igen.

Det är juli och trots att det är sommarlov är skolgården vid Porsöskolan i Luleå fylld av barn. För här anordnas Summervibe för lediga barn. Bakom arrangemanget står en rad olika lokala aktörer och ABF är en av dem.

Det är andra veckan man befinner sig här, tidigare har Summervibe hållit till på Hertsöskolan i en annan del av Luleå.

– Tanken är att kunna erbjuda meningsfull fritid även under lovet. Många föreningar har paus i sin verksamhet och alla barn har inte möjlighet att vara på fritids, säger Jouni Vesa, verksamhetsutvecklare på ABF Luleå.

Det finns många aktiviteter att välja på, bland annat basket, rita, fotboll och pyssel. Och varje dag kommer en förening eller någon annan utomstående på besök för att visa upp sin verksamhet. I dag är det biblioteket som är här. De tipsar om och delar ut böcker, har gjort en frågesport och har också med sig material för den som vill testa den mycket populära 3D-pennan.

Lite längre bort står ABFs kulturvagn, en studio för den som gillar att hålla på med musik. Det är en ombyggd arbetsvagn där man nu på ett enkelt sätt kan testa att spela in ljud, sjunga och göra sin egen musik.

– Det är många som tycker det här är väldigt kul. Man testar att spela lite, kanske sjunga något eller bara göra ljud, säger Jouni Vesa.

Och intresse verkar vara stort. I studions dator ligger det fullt med olika ljudfiler med allt från rap till pianobitar. Vi får också lyssna på en fantastisk Här kommer Pippi Långstrump i metalversion.

– Det var en tjej som ville spela in något. Efter lite testande fram och tillbaka blev det så här. Hon ville låta riktigt arg och det tycker jag hon lyckades med.

Porsöskolan ligger inte så långt bort från universitetet, men i närheten finns också områden med familjer som inte har tillgång till egna sommarstugor eller som har råd att åka bort på semester. För dem fyller Summervibe en viktig funktion.

– Det här är ett ställe som erbjuder trygga vuxna och där man också får prova på en massa olika saker. Vi har barn som kommer hit varje dag, berättar Anna Waara som tillsammans med Felicia Camara-Ponturo kommer från Rädda barnen, den organisation som startade konceptet Summevibe och som också genomför den på flera olika orter i Sverige.

– Vi tror det är viktigt att man får komma till en uppstyrd aktivitet, men där man ändå kan välja att göra olika saker. Det brukar komma barn i alla åldrar, så jag tycker det visar att vi fyller ett viktigt behov, säger Felicia Camara-Ponturo.

För att verksamheten ska flyta bra behövs det många vuxna på plats, men genom kommunen har man också fått chans att anställa några sommarjobbare. En av dem är 16-åriga Joel Alkberg som stortrivs.

– Att vara med på Summevibe är mitt första sommarjobb och det är verkligen bra här. Det är så mycket variation, säger han i en paus i basketspelandet.

I slutet av juli genomfördes sista dagen på Summevibe, men tanken är att konceptet ska komma tillbaka. Och för ABF kommer arbetet med kulturvagnen att fortsätta. Under de kommande tre åren är tanken att den ska åka runt i länet och användas till olika musikrelaterade arrangemang.

– Vi har 14 kontor här och den ska ut till alla. Det är så många unga som säger ”Vad är ABF för något?” och som aldrig har hört talas om oss. Jag tror det är jätteviktigt att visa att vi inte är mossiga utan att vi har något för alla, säger Jouni Vesa.

Publicerad i nummer 3, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: