Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Stadsvandrarna

– genom arbetarhistorien

Genom boken Det var här vi byggde landet! kan man stadsvandra sig genom arbetarrörelsens tidiga historia. – Historien blir mer levande när man vet att man står på samma plats som viktiga saker har hänt, säger författaren Ylva Säfvelin.

Bor du i Eskilstuna, Gävle, Luleå, Norrköping eller Karlskrona? Då tillhör du dem som kan använda dig av Det var här vi byggde landet! som underlag för en cirkel i arbetarrörelsens historia. I boken finns bakgrundshistoria och kartor över dem och ytterligare nio svenska orter.

– Det finns inte så mycket museiföremål från folkrörelser och arbetarrörelser, men i vissa fall finns det byggnader kvar. Det är något speciellt att stå på en plats och veta att precis här hände en viss sak.

Guiderna innehåller olika typer av föreslagna stopp: platser för stora demonstrationer, fabriker och hus där ortens arbetarkommun bildades. Men två saker återkommer: Folkets hus och August Palm.

– August Palm reste och pratade på så många ställen. Det finns ofta uppgifter om ställen han har försökt hyra och sedan blivit utslängd.

Om man vill använda boken för en cirkel, vad ska man tänka på?

– Att gå i grupp tar längre tid än att gå själv. Så mitt tips är att välja ut några punkter och tänka på hur det funkar att gå med rullator och barnvagn. Man kan också dela upp vandringen på flera kvällar.

Bor man på en ort som inte är med i boken kan man sätta ihop sin egen vandring. Det bästa sättet att komma i gång är att söka på Kungliga Biblioteket.

– Så har jag börjat alla gånger, genom att söka på ortens namn i Libriskatalogen. Jag har också använt mig av jubileumsskrifter och dagstidningar.

Vad är det mest spännande du hittat under din research?

– Det är nog en pizzeria i Hudiksvall som jag åkt förbi under hela mitt liv. För sex år sedan upptäckte jag att det var gamla tingshuset i Sanna där August Palm blev den första som dömdes för socialdemokratisk propaganda. Han fick sitta i fängelse på Långholmen i Stockholm för det.

Publicerad i nummer 3, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: