Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Ställ om!

– så kan DU gå från ord till klimathandling i november

I november är det dags för OMSTÄLLNINGSVECKA – där tanken är att ABF ska gå från ord till handling. – En av mina förhoppningar är att många olika typer av cirklar ska vilja samarbeta för att visa hur alla behövs i omställningen, säger projektledare Markus Poletti till Fönstret.

Årets omställningsvecka genomförs den sista veckan i november och ska förhoppningsvis märkas inom hela ABF.

– Samhället behöver ställa om på grund av klimatkrisen. Men tanken är att det här inte bara ska vara som andra temaveckor, utan vi hoppas att cirklar och personer från olika medlemsorganisationer hittar sätt att samarbeta, säger Markus Poletti.

Hur skulle ett sådant samarbete kunna se ut rent konkret?

– Alla möjliga färdigheter behövs för att klara omställningen. Jag ser framför mig att man till exempel har en cirkel inom PRO som sysslar med handarbete. De kan utifrån boken Klä barnen som handlar om hur man lagar och fixar med barnkläder samlas i en workshop med småbarnsföräldrar och cirklar som är engagerade i omställningsfrågor. En workshop som inte bara lär ut lagningsfärdigheter utan även samtalar kring globala konsumtionsmönster och social och ekonomisk rättvisa. För omställning handlar också om att minska konsumtionen och använda de saker vi redan köpt, men även att minska de klyftor som finns i samhället.

Tycker man som cirkelledare att det här låter spännande eller om man har liknande idéer kan man kontakta sin ABF-avdelning eller Markus Poletti.

– Bra idéer hos cirkelledare får inte fastna på grund dålig respons eller för litet deltagarunderlag. Bor du i Dalarna och har en bra idé men för få deltagare går det att köra digitalt och leta deltagare över hela landet. Det kan vi hjälpa till med.

Efter veckan hoppas han att ABF ska ha gjort skillnad på riktigt.

– Vi pratar mycket om att förmedla kunskap, men jag tänker att vi också måste omsätta den kunskapen till handling.

Publicerad i nummer 3, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: