Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Svenskar blandar ihop oss”

… JACK STENBERG, ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige (Fris) som bildades 1969 och har omkring 800 medlemmar i 17 medlemsföreningar över hela landet.

Vad jobbar ni med?
– Generellt kan man säga att vi är ju en invandrargrupp och vi vill stärka finlandssvenskarnas gemenskap i Sverige, och att finlandssvenskar ska synas utåt i samhället.

Har svenskar bra koll på er tycker du?
– Nej, det vanliga är att svenskar inte vet skillnad mellan finnar eller finlandssvenskar. Ändå har vi levt i samma land i 700 år. Men intresset för Finland har ökat i och med Natofrågan, så nu är vi bröder igen, haha. Men det bästa vore om man ändrade skolplanen i Sverige så att eleverna lär sig mer om Norden, och om nordisk historia.

Hur många finlandssvenskar finns det?
– I Sverige vet vi inte, för här registreras inte det. I Finland är det omkring 400 000. De flesta bor längs kusten, i Österbotten, Nyland och Åland. Där kämpar man för språket, Finland är ju tvåspråkigt, men man har problem att få anställda som kan svenska till alla verksamheter.

– Här i Sverige är finlandssvenskarna mer osynliga. Det beror såklart på att vi smälter in i samhället, vi behöver ju inte lära oss språket. Det är bra, men våra barn och barnbarn kommer inte veta mycket om sina finlandssvenska rötter.

Vad ordnar ni för aktiviteter?
– T ex evenemang på Svenskdagen, den 6 november, och Runebergsdagen, den 5 februari. Och så ordnar vi mästerskap i Pidro, ett kortspel som är populärt i Österbotten.

Till sist – varför samarbetar ni med ABF?
– Vi samarbetar sedan länge kring studier, lokaler och våra evenemang. Vi ordnar t ex kulturarrangemanget Finntastic tillsammans med ABF (23 april, i Stockholm).

Publicerad i nummer 1, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: