Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Ta med dig cirkeln utomhus

Det händer något med gruppen och lärandet när man är utomhus. – Det viktigaste är att förbereda sig och deltagarna ordentligt, säger BENGT-OVE SVENSSON som leder en cirkel i guldvaskning.

Bilden man får upp i huvudet när någon säger ordet ”studiecirkel” är troligtvis deltagare som sitter runt ett bord. Inomhus. Men vill man tänka nytt och lite annorlunda går det faktiskt att flytta ut. Det var precis vad Sanna Nilsson gjorde i somras. Hon bjöd in deltagare från samtliga handarbetescirklar och körde en gång i veckan ute på gården vid Hölö kyrkskola.

– Vi hade öppen verksamhet. Folk stickade, virkade och broderade. Någon sydde en klänning och andra stoppade strumpor.

Vad är skillnaden med att vara utomhus?

– Det ger någon form av frihetskänsla och rymd. Man är tillsammans, men har så mycket space. Det är något trevligt med det och själva platsen gav också ett otroligt lugn.

En annan som både är inomhus och utomhus är Bengt-Ove Svensson som leder en cirkel i guldvaskning i Skövde. Cirkeln inleds med teori och på sista träffen ger man sig ut i naturen.

– Första tillfällena vaskar vi i kontrollerad form och jag tillför guld så att de ser hur det beter sig. Men när vi går ut så blir det mer verkligt. Det finns ingen garanti att man hittar något, men hittills har vi alltid gjort det.

Just det som inte alltid går att planera är något han tycker är det bästa med utomhusträffarna.

– En gång hittade vi två gram guld, det är mycket för att vara Sverige. Och vi hittar andra saker också: Halvädelstenar och muskötkulor.

Maria Landin som leder vandringar om olika områden i Nynäshamn lyfter fram att gruppdynamiken förändras jämfört med att lyssna på ett föredrag.

– Under en vandring visade det sig att flera av deltagarna i princip var grannar, men inte kände varandra. Så det skapades en gemenskap dem emellan.

Hon har märkt ett ökat intresse för den här typen av aktiviteter.

– Tidigare var många deltagare äldre, men nu kommer många yngre. Det har nog med pandemin att göra. Folk har tröttnat på att gå runt själva, utan vill göra något i grupp.

Publicerad i nummer 1, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: