Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Teatern blev
hans räddning

– nu hjälper Samir Sabri andra
kriminella att byta liv

Samir Sabri är bankrånaren som fick nog. Efter tolv år i fängelse bestämde han sig för att byta liv. Med stöd av ABF Stockholm har han startat 2nd chance, ett socialt företag som hjälper de som vill hoppa av sina kriminella liv.

Skådespelarna dunkar sina händer i det svarta scengolvet och mässar taktfast – Money, money, money, money!

– Nu tar Samir ett steg fram, ni andra fejdar ut och Samir börjar berätta om sitt liv, instruerar regissören Kent Ekberg. Samir Sabri tystnar, letar efter ord. Blundar för att mentalt förflytta sig tillbaka till fängelset, för att försöka minnas hur och vad han kände, då.

– Vad fan är det här? Vad ger det mig? Jag vill ha tillbaka mitt liv!

Han låter blicken svepa över de andra skådisarna som ligger lealösa vid hans fötter och spelar höga. Någon låtsas dra djupa halsbloss på en inbillad joint, en annan stirrar ofokuserat upp i taket, en tredje låter blicken försvinna i riktning mot de tomma stolsraderna.

Pjäsen heter I väntan på vadå och är baserad på Samir Sabris och de andra skådespelarnas liv. Som gemensam nämnare har de sina avtjänade fängelsestraff – och insikten att om de inte bryter med sitt destruktiva liv som kriminella missbrukare kommer de snart att vara döda. Kent Ekberg har skrivit manus, men mycket improviseras fram under repetitionerna. Under hösten ska pjäsen spelas för ungdomar som sitter på anstalt.

– Många kommer att känna igen sig, säger Samir Sabri.

Ensemblen består av de tio personer som har placerats hos 2nd chance av arbetsförmedlingen och andra myndigheter. ABF är med och stöttar, bland annat med lokaler och kontakter.

Teaterrepetitionerna sker i cirkelform, med Kent Ekberg som cirkelledare.

– Hos oss måste man vara villig att jobba med sig själv och teatern är ett bra sätt att få kontakt med avstängda känslor. Men det fungerar inte för alla, vi vill starta film- och musikverksamhet också, säger Samir Sabri.

I Stockholmsförorten Hallonbergen delar 2nd chance lokaler med ABF, och nu snart öppnar man ännu en lokal i Vårberg söder om staden.

– Där ska vi ha verksamhet för tjejer, vi vill få i gång dem som går sysslolösa. Har man inget att göra går det fort att hamna utanför samhället, säger Samir Sabri.

Han var bara femton år när han dömdes för ett mord som hans pappa hade begått framför ögonen på honom. När han kom ut efter två år fick pappan vårdnaden, ett svek som gjorde Samir Sabri så förbannad att han började råna banker. Han blev en ledare i den kriminella världen och avtjänade flera straff. Nu har det gått tre år sedan han muckade från fängelset för – enligt honom själv – sista gången.

– Sista gången jag åkte in hade jag redan bestämt mig. Nu fick det vara nog. Jag hade knarkat i tjugo år, svikit min familj och många av mina vänner hade mördats, för små saker. Jag insåg att jag kunde vara glad att jag fortfarande levde.

Vi sitter och pratar vid det enda bordet utanför den lilla thaikrogen på torget utanför Teater Reflex i Stockholmsförorten Kärrtorp, där pjäsen hade premiär i somras. Samir Sabri slår ut med handen mot människorna som skyndar förbi.

– Det var ju det här jag drömde om! Att få spela teater, att leva ett normalt liv!

Efter repetitionerna på teatern åker han hem familjen, sin sambo sedan mer än tjugo år och deras trettonårige son.

– I början när jag kom hem var han alltid rädd att jag skulle försvinna igen. Om jag reste mig ur soffan för att gå på toa undrade han vart jag skulle. Om telefonen ringde trodde han att det var polisen. Nu drivs han av en längtan att göra rätt för sig.

– Jag har förstört för många och gjort en massa ont, men det kan jag ju inte göra ogjort. Jag känner skuld och jag vill jag betala tillbaka. Nu gör jag det.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: