Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Tecken som stöder orden

”Tecken som stöd” är precis vad det låter. En metod som underlättar för äldre som fått problem med hörseln och barn som har svårt att lära sig tala. – Det hjälper talet och ger kommunikationen en skjuts, säger Ingrid Gidlund som är cirkelledare i tecken som stöd.

Tecken som stöd har utvecklats av Niclas och Linda Wenthe vars dotter Adelina har Downs syndrom. För att göra det lättare för släkt och vänner att kommunicera med henne började de filma Adelina när hon tecknade i stället för att prata. Bilderna lade de ut på ett Instagramkonto som i dag har nästan 40 000 följare, inte bara andra föräldrar till barn med talsvårigheter utan även förskollärare och personal på habiliteringar.

På flera håll i landet finns nu studiecirklar för dem som vill lära sig använda tecken som stöd. Det är ofta familj och anhöriga till barn med talsvårigheter, eller äldre som fått svårt att prata när hörseln sviker.

– I tecken som stöd lånar vi tecken från svenska teckenspråket och tecknar de ord som är betydelsebärande. Man behöver alltså inte teckna småord som är ”var”, ”när” och ”är”, förklarar Ingrid Gidlund på ABF i Lidköping.

Till hösten hoppas Ingrid Gidlund leda ytterligare en cirkel i tecken som stöd i Lidköping. Hon hoppas att fler avdelningar ska haka på.

– Det här är bra för så många. Även personer med talsvårigheter kan ha nytta av detta.

Men om man har svårt att tala eller höra, varför inte lära sig det vanliga teckenspråket?

– Det tar ganska lång tid att lära sig. Är man äldre kanske man inte klarar att lära sig så mycket nytt. Det är allmänt känt att tecken hjälper talet eftersom kommunikationen får en skjuts.

Hur snabbt kan man komma i gång att använda tecken som stöd?

– Det går ganska snabbt. Man behöver inte tänka så mycket på grammatik och alla småord. Man brukar börja med att lära sig alfabetet och alla siffror och sedan är man i gång. Det blir en del pekande också, men det viktigaste är ju att man kan kommunicera.

VILL DU VETA MER? @teckensomstod finns på Instagram, Facebook och Youtube.

Publicerad i nummer 3, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: