Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Vi är helt self-made”

This is Alby om hur man fixar en egen festival

Drömmer du om att anordna en egen konsert – eller kanske till och med en egen festival? Då kan du inspireras av gänget bakom This is Alby, en festival av och för unga vuxna mellan 15 och 25. – Vår dröm är att bli en av Sveriges största festivaler, säger projektledare HENDELIS ELIAS.

Går det att ordna en festival utan att ha anställda och ett stort bokningsbolag i ryggen? Svaret efter att ha pratat med Hendelis Elias från This is Alby kan inte bli något annat än ”javisst, absolut!”

Hon och de andra bakom endagsfestivalen är alla mellan 17 och 20 år. I september körde de festivalen för åttonde gången.

– Vi brukar hålla till på Alby torg, men på grund av Corona streamade vi i stället festivalen på Youtube, berättar hon.

Sedan i våras finns ABF med som bollplank för arrangörsgruppen.

– Kommunen kunde inte vara juridiskt ansvariga för oss längre, så vi behövde en ny organisation att samarbeta med. Vi träffade flera olika, men ABF verkade bäst.

Tanken är att ungdomar som i normala fall inte har råd, ska kunna gå på festival. Just att ha ett syfte menar Hendelis Elias är viktigt.

– Ska man dra i gång måste man ha ett mål och en vision. Vi sliter dag och natt för att få det att bli så bra som möjligt.

This is Alby-gänget har också mentorer som stöttar.

– En av våra mentorer har jobbat inom kulturvärlden i 30 år. Hon kan kulturproduktion. De på ABF hjälper oss med det juridiska. Ni har jobbat med bidrag och sponsorer också.

– Ja, verkligen. Vi kollar på webbsidor efter olika bidrag och har skrivit massor med ansökningar. Vi använder oss också av våra nätverk och försöker få in en fot överallt. Sedan har vi filmat nästan allt vi gör och filmerna använder vi för att vi är seriösa, fast vi är så unga.

Nästa år hoppas Hendelis Elias att festivalen kan arrangeras som vanligt igen. Men hon tror att man kommer plocka med sig en del av erfarenheterna från streamingen av festivalen. På längre sikt finns det ännu större mål.

– Vi har potential att bli riktigt stora. Vi är en av få ortenfestivaler som finns kvar, de andra har blivit utkonkurrerade eller får inte bidrag längre. Det kanske kommer att ta 20 år, men jag tror vi kan lyckas. Vi är helt self-made.

Publicerad i nummer 4, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: