Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Vi måste höja

våra röster!

Det är äntligen vår på riktigt och även om kalendern och statistiken säger något annat så är det just nu som jag summerar verksamhetsåret. Det känns liksom mycket bättre att se både framåt och bakåt vid den här tiden.

Och det passar dessutom mycket bättre in att summera och planera när det är ljust ute och ser väldigt ljust ut runt ABF.

Till och med riktigt ljust, om vi alla hjälps åt.

Steg för steg vinner vi gehör för det vi gör, och det blir allt tydligare att beslutsfattare förstår att våra metoder och vår världs- och människosyn i många fall är de bästa recepten på utmaningar för hela samhället.

Det första beviset på det är att studieförbunden i den senaste statsbudgeten fick ett nytt oerhört viktigt uppdrag: att anordna svenska- och samhällsundervisning för nyanlända flyktingar.

Tydligare verktyg för att motverka klasssamhället kan åtminstone inte jag tänka mig.

Även om det för mig som socialdemokratisk riksdagsledamot vore lätt att slå sig för bröstet så gör jag inte det. För den här segern är faktiskt folkbildningens alldeles egen, i synnerhet ABFs.

Innan det kommer ett sådant uppdrag så vet jag att det ligger fantastiskt mycket jobb bakom. På alla nivåer.

Att få med beslutsfattare på banan görs inte av sig självt.

Först och främst så handlar det om att ha bra verksamhet som ligger i tiden.

Och det har vi. I 290 kommuner, 365 dagar om året, med över 30 000 cirkelledare, 850 anställda och därtill oräkneliga uppdrag och projekt, som alla har det gemensamt att det verkar för ett bättre samhälle.

Oavsett om det handlar om hantverk, rockmusik eller fortbildning för skyddsombud.

Allt gör samhället bättre.

Det är den ena ingrediensen. Den andra är att berätta om det vi gör. Och att det är just vi som gör det. För annars så är det omöjligt att få gehör för det vi vill.

Genom hårt arbete och genom att berätta om vad vi är bra på, och vad vi kan lösa med våra metoder.

Och jag tror att genom att fortsätta med bra verksamhet, genom att berätta högre och tydligare om vad vi gör, och genom att verkligen låta vår nya uppgift att jobba med asylsökande bli en framgångssaga för våra nya deltagare, så kommer allt fler uppdrag att hamna hos folkbildningen.

Så, höj rösten och var stolta! Det går bra nu! Trevlig sommar!

Fler artiklar om allt som händer i ABF: