Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Vi måste prata!

I oroliga tider är det viktigare än någonsin att stå tryggt i sina demokratiska värderingar. Nu kan man få stöd av ett nystartat nätverk. – Vi hoppas kunna skapa en plattform där studieförbunden ska kunna diskutera och dela erfarenheter kring hur man hanterar svåra demokratiska dilemman, säger KAJSA WIKTORIN på studieförbundens projekt #Vimåsteprata.

Hur ska man agera när hotfulla nazister plötsligt dyker upp på ett öppet arrangemang? Eller hur hanterar man när en cirkeldeltagare har rasistiska tatueringar? Helt enkelt, hur står man upp för demokratiska värden i praktiken?

– Samtalstonen har blivit hårdare och vi har fått indikationer från studieförbunden på att de ställs inför sådana här ställningstaganden allt oftare. Alltså svåra demokratiska dilemman, säger Kajsa Wiktorin.

Så hur ska man göra?

– Man måste vara beredd på att agera och att ta samtalen. Det tror vi att man gör genom att vara förberedd och att ständigt prata om de här frågorna.

Ett sätt att förbereda sig är att delta i det demokratinätverk som #Vimåsteprata startat. Bland annat kommer man att anordna frukostar på olika teman, men också erbjuda bidrag till dem som vill anordna egna föreläsningar och arrangemang.

– Vi delar ut stöd på 5 000 kronor om man vill boka en föreläsare. Talarna ligger på vår webbplats och vi har ungefär 120 stycken.

#Vimåsteprata har även tagit fram nya samtalskort, alltså kort man kan använda för att få i gång en dialog om just de här frågorna. Antingen som del i en cirkel, på ett styrelsemöte eller i personalgruppen.

– Vi har tagit fram ett 30-tal situationer som kan uppstå och tanken är att man ska diskutera dem tillsammans.

Men samtal om demokrati får inte bara vara en intern fråga bland likasinnade, utan det är också viktigt att involvera alla.

– Vi får inte överge dem som står långt från demokratin eller är svåra att nå. Även om vi inte håller med alla måste vi bli bättre på att förstå varandra.

Publicerad i nummer 4, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: