Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

49 indier

– du borde känna till

Indien brukar kallas ”världens största demokrati”, rymmer fortfarande en tredjedel av världens alla fattiga men spås inom kort gå om Japan som världens tredje största ekonomi och Kina som världens mest folkrika nation. Men ändå – jättelandet Indien är fortfarande så okänt för de flesta svenskar. För att råda bot på det bad Fönstret MALIN MENDEL WESTBERG, SVTs Indienkorrespondent sedan 2005, lista 49 indier som fångar vad som händer i Indien just nu. Välkomna att läsa om extrem rikedom – och geniala insatser mot fattigdom. Om hatfylld hindunationalism – och fredliga yogabudskap, Om appar mot våldtäkt – och om vikten av att alla, och inte bara några, indiska män ska ha rätten att bära en riktigt stor mustasch.

Den indiska ekonomen Amartya Sen (fick Nobelpris för sin forskning som visar att demokrati kan förhindra svält) har beskrivit sitt hemland som ”små öar av Kalifornien i en sjö av Afrika söder om Sahara”, syftande på de stora ekonomiska och sociala skillnaderna.

Jag håller med honom, detta gäller fortfarande då cirka en tredjedel av indierna är väldigt fattiga. Men samtidigt målas kartan just nu om för vad som är möjligt. Indien utmärker sig för sina många moderna start up-företag och unga indier har en väldigt positiv syn på framtiden. Nio av tio uppger att de tror att de kommer få det bättre än sina föräldrar.

Det finns en gammal indisk entreprenörtradition som kallas jugaad. Den innebär att man tar vad man har och skapar enkla, ibland genialiska uppfinningar. Lite som nöden är uppfinningarnas moder. När denna tradition slås samman med indiernas kärlek till teknik i allmänhet och mobiler i synnerhet skapas innovationer och digitalisering. Här finns chans att bygga nytt och från grunden på ett hållbart sätt. Till exempel ska 100 ekologiskt hållbara så kallade ”smart cities” byggas och Indien ställer även om till solenergi i stor skala.

Indien är världens näst största marknad för mobiltelefoner. Den ökade tillgången till information har ihop med sociala medier skapat en ny medvetenhet om vilka rättigheter man kan kräva i en demokrati. Daliter (tidigare kastlösa) använder flitigt whats app, twitter och facebook för att mobilisera sig och kräva lika rättigheter. Och när #metoo briserade i vår del av världen hade indiska kvinnor sedan flera år använt sociala medier för att protestera mot våld och sexuella övergrepp.

Alltjämt dominerar männen näringsliv, politik och det offentliga rummet, då färre än 30 procent av kvinnorna yrkesarbetar. Men även här sker stora förändringar, och allt fler flickor går i skolan. När det internationella medieföretaget Forbes senast listade världens mest inflytelserika kvinnor fanns fem indiska kvinnor med. Även på Time Magazines årliga lista över världens 100 mest inflytelserika personer blir indierna fler och fler.

Men i världens största demokrati finns tecken på att toleransen är hotad. Indien har sjunkit till plats 136 bland världens länder i Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex. Det händer att intellektuella och journalister som ifrågasätter trakasseras – till och med mördas.

Regeringen, som leds av det hindukonservativa partiet BJP, anklagas för att försöka förvandla Indien till en alltigenom hinduisk nation och förbud mot ko-slakt har genomförts i en majoritet av delstaterna. Åtskilliga muslimer har slagits ihjäl av uppretade mobbar som anklagar dem för att ha dödat kor och såväl muslimer som kristna och andra religiösa minoriteter känner sig som andra klassens medborgare. Men än så länge vill de flesta indier jag träffar mer än gärna säga sin mening, även framför en mikrofon.

Ett gott tecken.


POLITIK

1. Narendra Modi, 67
Indiens premiärminister framställer sig gärna som en asketisk arbetsmyra från enkla förhållanden som går upp och yogar klockan fem varje morgon. Han är fotogenisk i sitt vita skägg och traditionella indiska kläder. Han ger ytterst sällan intervjuer utan föredrar att föra ut sina budskap genom sociala medier. Sedan han kom till makten efter att hans parti BJP tog hem en jordskredsseger i valet 2014 har han träffat de flesta av världens främsta ledare och börjat förändra omvärldens bild av Indien. På hemmaplan är han än så länge ohotad trots flera påfrestande reformer, som till exempel beslutet att ta bort nästan alla sedlar över en natt, som ett sätt att slå mot den svarta ekonomin. Men de flesta indier köade till bankomater i timmar utan större protester.

2. Yogi Adityanath, 45
Med sitt rakade huvud och munkliknande orangea kläder ser Yogi Adityanath inte ut som någon vanlig politiker och det är han inte heller. Men som ledare för Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh har han enorm makt som han bland annat använt till att hetsa mot muslimer. Yogi tillhör premiärminister Modis parti BJP och har sagt att han vill radera islams betydelse i den indiska historieskrivningen. Därför nämndes heller inte palatset Taj Mahal, Indiens mest berömda turistattraktion, i delstatens senaste officiella turistbroschyr. Om Uttar Pradesh var ett land skulle det vara världens sjunde största räknat i antal människor och därför är delstaten politiskt mycket viktig. Så när en kandidat som Yogi lyckas kamma hem 325 av 403 platser i delstatsparlamentet tyder det på att BJP flyttats längre ut på den hindunationalistiska kanten. Vad som tidigare ansågs extremt har blivit normalt.

3. Rahul Gandhi, 47
Den tjusige Rahul Gandhi har tagit över posten som partiledare för Kongresspartiet efter sin mamma Sonia Gandhi, svärdotter till landsmodern Indira Gandhi. Partiet styrde Indien till självständighet från britterna 1947 och hängde sedan för det allra mesta kvar vid makten i decennier. I det senaste valet visade indierna tydligt att de ville ha något annat, och sedan dess har Kongresspartiet befunnit sig i opposition. Rahul Gandhi har studerat utomlands och är en del av den Nehru/Gandhi-klan som länge dominerat indisk politik. Hans pappa Rajiv Gandhi var premiärminister 1984–1989. Men trots att Rahul i praktiken ärvt sin post är han i princip ohotad som ledare för partiet. Han är känd för att vara sportig – är dykinstruktör, har svart bälte i aikido och spelar squash. I valet 2019 utmanar han Modis styrande BJP.

4. Piyush Goyal, 53
Som energiminister har Piyush Goyal en avgörande roll att spela för Indiens framtid – liksom för världens klimat. Det är Piyush Goyal som driver Indiens omställning från kol till solkraft. Under parollen ”El åt alla!” är det också Piyush Goyal som ansvarar för att elektrifiera de delar av Indien som fram tills nu tvingats klara sig utan ström. I sommar ska 18 452 byar ha fått tillgång till el. När även fattiga på landsbygden kan ladda mobiltelefoner, läsa läxor på kvällarna och ha fläktar i taket, kan utvecklingen ta fart. Piyush Goyal är en av premiärminister Narendra Modis närmsta medarbetare och det sägs att han som minister har sovit max fem timmar per natt, men att han hanterar sömnbristen med meditation.

5. Nitish Kumar, 67
Som politisk ledare för en av Indiens fattigare delstater, Bihar, har Nitish Kumar blivit känd för en rad uppmärksammade reformer. Hans parti Janata Dal har satt åtskilliga tusen nya lärare i jobb, halverat antalet kvinnor som inte kan läsa eller skriva och fått ner kriminaliteten. Sedan Nitish Kumar tog över styret har inkomsterna ökat radikalt, och Bihar hör numera till de delstater som har högst ekonomisk tillväxt i Indien. Andra politiska ledare försöker kopiera både Nitish Kumars reformer och hans träffsäkra uttalanden. Som en av de mest kända oppositionsledarna har han nu siktet inställt på det kommande nationella valet 2019.

6. Mamata Banerjee, 63
En av Indiens starka kvinnliga ledare och en av de hårdaste kritikerna av premiärminister Narendra Modi och hans styrande parti BJP. Mamata Banerjee styr Västbengalen, en delstat känd för den gamla huvudstaden Calcutta och sina många intellektuella. Mamata är själv poet och konstnär och kallas ofta ”didi”, som är ett respektfullt sätt att tilltala en äldre syster. Hon har varit den första kvinnan på en rad ämbeten och har utnämnts till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine. Hennes parti TMC lyckades 2011 – ihop med Kongresspartiet – bryta den längsta perioden av folkvalt kommunistiskt styre (34 år) i världen. Varje morgon går hon minst fem kilometer och trots sina politiska framgångar lever hon asketiskt och framträder alltid i enkla traditionella kläder.

7. Sushma Swaraj, 66
Sushma Swaraj är den andra indiska kvinnan i historien efter Indira Gandhi som är utrikesminister. Hon tros vara hjärnan bakom premiärminister Narendra Modis många möten med utländska makthavare och policyn att stärka Indiens internationella relationer. Sushma Swaraj har arbetat för BJP i flera decennier och är djupt troende hindu. Guden Krishna är hennes favorit och ska finnas på bilder och tavlor överallt i hennes hem.

8. Arvind Kejriwal, 49
Med sitt uppstickarparti Aam Aadmi Party, AAP, har den bångstyriga Arvind Kejriwal visat att inget är skrivet i sten i indisk politik. Han inledde sin politiska karriär med att kämpa mot korruptionen, och tillsammans med politiska aktivister som Anna Hazare och Kiran Bedi bildade han India Against Corruption. Gruppen fick mycket uppmärksamhet bland annat för sina hungerstrejker 2011. Arvind Kejriwal bildade så småningom AAP som i det senaste delstatsvalet i Delhi – Indiens politiska centrum – fick 67 av 70 platser och har gjort stora satsningar på utbildning och sjukvård.


EKONOMI

9. Chanda Kochhar, 56
Är en avgörande spelare i Indiens ekonomiska liv. Hon är chef över en av Indiens största banker, ICICI Bank, har flera år i rad utsetts till Indiens mäktigaste affärskvinna och har fått flera utmärkelser för sitt arbete, både i Indien och internationellt. Banken hon styr driver projekt inom hållbarhet och är aktiv i digitaliseringen av indiska byar.

10. Roshni Nadar Malhotra, 36
Hon är inte bara ung och rik, hon är generös också. Roshni Nadar Malhotra är enda barn till grundaren av HCL, ett framgångrikt indiskt IT-företag med kontor i 34 länder – bland andra USA, Frankrike, Tyskland och Sverige. Efter att ha arbetat ett år på HCL tog Roshni Nadar Malhotra över som vd. Vid sidan av sin karriär driver hon också flera utvecklingsprojekt och utnämndes till ”årets filantrop” av indiska Vogue 2017. Kommer troligen spela en betydande roll inom indiskt näringsliv framöver.

11. Kiran Mazumdar-Shaw, 65
Superentreprenören Kiran Mazumdar-Shaw började sin bana inom bioteknik hemma i sitt garage. Då var hon 25 år. I dag driver hon Indiens största bioteknikföretag med kunder i 120 länder. En del av vinsten går till sjukförsäkringar för fattiga, och till 1 400 cancermottagningar för dem som inte har råd att vända sig till privata sjukhus.

12. Shobhana Bhartia, 61
Ordförande och ansvarig utgivare för Hindustan Times Group, ett av Indiens största medieföretag. Sedan hon kom till Hindustan Times 1986 har hon drivit igenom en modernisering av tidningen vilket lockat en ny yngre läsekrets. Hon har mottagit mängder av priser, bland annat ”Global Leader of Tomorrow” vid World Economic Forum.

13. Mukesh Ambani, 61
Indiens rikaste man kallas Mr Big Business och är vida känd i Indien. Hans företag Reliance säljer allt från internetabonnemang till matvaror. Många indier är stolta över att han har byggt vad som sägs vara världens dyraste privatbostad. Från gatan ser man de olika trädgårdarna och på taket finns flera helikopterplattor. Hundratals anställda arbetar i huset där Mukesh bor med sin familj. Men många blir provocerade av att någon kan lägga ned så mycket pengar på sitt eget boende, när Indien är det land som har flest fattiga i världen.

14. Ramdev, 52
Yogagurun Ramdev har seglat upp som en av Indiens mest framgångsrika affärsmän med företaget Patanjali. Framgången bygger på en blandning av yoga, hindunationalism, vurmande för natur och fornstora dar. Genom Patanjali säjer Ramdev över tusen produkter – allt från schampo till snabbnudlar.

15. Ratan Tata, 80
Tata Group är ett av Indiens största och äldsta företag, grundat 1868. Tata är ett konglomerat och har ett finger med i det mesta som rör affärer i Indien – dessutom mer och mer även utomlands. Tata äger de berömda Taj Hotels, tillverkar salt, har köpt upp brittiska prestigeföretag som Land Rover och Jaguar samt stora delar av europeisk stålindustri. Och när Starbucks öppnar i Indien är det ihop med ett av företagen som ingår i Tata Goup. Över allt detta tronar Ratan Tata som ordförande, och trots att han sällan twittrar har han miljontals följare.

16. Amit Agarwal, 43
Att Amazon satsar stort i Indien betyder enligt många att den indiska ekonomin är att räkna med. Om satsningen kommer att lyckas är upp till Amit Agarwal som hittills har försökt att hålla kostnader nere för att klara sig på den indiska marknaden. Egentligen ville han bli lågstadielärare, men eftersom han älskar bergsklättring sökte han sig till Amazons kontor i Seattle 1999. Så småningom kom han till Indien där han redan har fått be om ursäkt för att företaget sålde dörrmattor i form av den indiska flaggan.

17. Vijay Shekhar Sharma, 44
När Indiens premiärminister Narenda Modi beslutade att en majoritet av indiska sedlar skulle ogiltigförklaras för att komma åt den svarta ekonomin ställde det till med stora problem för de flesta i Indien. Men för Vijay Shekhar Sharma och hans företag Paytm, som sysslar med digitala betalningar genom bland annat mobiltelefoner, var det en succé. Med över 200 miljoner användare är Paytm nu störst i Indien inom sin bransch och företagsnamnet har blivit ett verb för mobilbetalningar, på samma sätt som ”swisha” är i Sverige. Vijay Shekhar Sharmas mest kända uttalande är: ”Vissa dagar är du duvan, andra dagar statyn.”

18. Amit Jain, 42
Chef för Uber Sydasien, där Indien kommer på andra plats i världen när det gäller antalet taxiresor, det handlar om miljontals i veckan. Med Amit Jain i spetsen satsar nu företaget på utveckling och forskning från den indiska IT-staden Bangalore, där bland annat självkörande fordon är på gång.


SPORT

19. Virat Kohli, 29
Som kapten för det indiska cricketlandslaget är han älskad av miljontals indier. Han har också blivit en stilförebild. Miljontals unga indier har kopierat hans frisyr – snaggat på sidorna och längre på toppen av huvudet är vad som gäller för unga indier som vill se ut som Virat Kohli.

20. Nita Ambani, 54
Hon äger cricketlaget Mumbai Indians, är ordförande i Indian Super League football, och den första indiska kvinna att bli invald till den Internationella olympiska kommittén. Är gift med Indiens rikaste man Mukesh Ambani som leder företaget Reliance. Nita Ambani driver företagets filantropiska del och miljontals barn och unga i Indien har kunnat börja idrotta tack vare Reliances stiftelse Youth Sports.

21. Saina Nehwal, 28
Rankades 2015 som världens främsta kvinnliga badmintonspelare. Saina Nehwal har vunnit 23 internationella titlar och representerat Indien i tre olympiska spel. Hon har inspirerat otaliga unga indiskor att börja spela badminton.

22. Sachin Tendulkar, 45
Känd som den bästa cricketspelaren genom tiderna. 2012 blev han som första idrottsman nominerad av Indiens president att sitta i den del av det indiska parlamentet som kallas Rajya Sabha. Men han vägrade bo i den lyxbostad han erbjöds då han ansåg det vara ”slöseri med skattebetalarnas pengar”. Som en av Indiens rikaste idrottspersoner bor han hellre kvar i sitt bekväma hem i Mumbai.

23. Pusarla Venkata Sindhu, 22
Rankas som nummer tre i världen enligt World Badminton Federation. Hon tog silver i Rio-OS 2016. Genom sina segrar och kämpaglöd har hon blivit en förebild för mängder av unga indiskor som inte bara inspireras till att spela badminton, utan att vilja lyckas i vad de än tar sig för.


KULTUR

24. Aamir Khan, 53
Är en av Indiens mest berömda skådespelare, men också producent, regissör och tv-programledare. Förra året blev hans senaste film Dangal årets hit och drog in enorma mängder rupier. Men till skillnad från andra Bollywood-kändisar använder Aamir Khan en betydande del av det han tjänar till organisationen Paani Foundation, som arbetar med att hjälpa Bombay-regionens bönder att klara av den svåra vattenbristen.

25. Shah Rukh Khan, 52
Oavsett när jag promenerar förbi Shah Rukh Khans hus i Bombay trängs mängder av folk och paparazzi utanför för att få en skymt av ”Kungen av Bollywood”. Han är en av få indiska filmstjärnor som också blivit känd utomlands och nu ska Netflix visa alla hans tidigare, och kommande, filmer.

26. Kangana Ranaut, 31
Är kvinnan som vågar kräva lika löner i Bollywood, och som nu hör till de högst betalda indiska skådespelarna. Kangana Ranaut kommer från en liten by i delstaten Himachal Pradesh, och tog sig som 16-åring till Delhi där hon började sin karriär som modell. I början fick hon stå ut med nedsättande kommentarer om sin dialekt, men sedan dess har hon avancerat till toppen av den indiska skådiseliten.

27. Karan Johar, 45
En av Bollywoods främsta filmregissörer och producent som också skriver manus och designar kläder till sina filmer. Med självbiografin An unsuitable boy tog han kontrollen över indiska mediers spekulerande kring hans sexualitet. Nu är han pappa till tvillingar, födda av en surrogatmamma.

28. ArundHati Roy, 56
Känd även utanför Indien för sin bok De små tingens gud som fick Man Booker Prize 1997, och blev den bäst säljande indiska boken någonsin. Sedan dess har Arundhati Roy framför allt ägnat sig åt politisk aktivism för mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Hon har fått mycket kritik för sitt stöd till de så kallade naxaliterna, en maoistisk gerillarörelse som framför allt rekryterar bland fattiga och ursprungsbefolkningar. Till hennes fans stora glädje kom hon 2017 ut med en ny bok – The ministry of utmost happiness.

29. Salman Khan, 52
Bollywods värsting fortsätter att vara en kassasuccé i Indien. Storfilmen Sultan från 2016 var en av Indiens mest lönsamma filmer någonsin. Salman Khan är dock känd för sitt hetsiga temperament och åtalades 2002 för att ha kört över en hemlös person som låg och sov på en trottoar. Personen avled och flera andra skadades. Salmans chaufför tog på sig skulden, men domstolen menar att det var Salman Khan själv som körde bilen, påverkad av alkohol. Salman Khan dömdes till fem års fängelse, men frikändes senare i brist på bevis. Under våren har Salman Khan återigen skapat stora rubriker, då han dömts till fem års fängelse för tjuvskytte av en sällsynt sorts antilop. Domen ska överklagas.

30. Chetan Bhagat, 43
Författaren som med sin bok One night @ the call center från 2005 skapade en ny genre böcker för och om den unga urbana indiska generation som ständigt är uppkopplad. Sedan han sa upp sig från sitt bankjobb och blev författare på heltid har Chetan Bhagat gett ut mängder av böcker, varav flera filmatiserats. Han har sålt fler engelskspråkiga böcker än någon annan författare i Indien.

31. Priyanka Chopra, 35
Indiens internationellt mest kända skådespelerska är stjärna både i Hollywood och i Bollywood och har miljontals följare på Twitter och Instagram. Hon medverkar i Baywatch (film, 2017) och i ABC:s tvproduktion Quantico. Hon är den första indiska kvinna som har en betydande roll i en stor amerikansk tv-serie. Började sin karriär med att bli Miss World 2000.

32. Sanjoy Roy
Mannen bakom världens största litteraturfestival i Jaipur i Rajasthan syns lätt igen i vimlet på festivalområdet. Hans vita långa hårman ligger alltid prydligt borstad över axlarna och de svarta solglasögonen är ständigt med. Alla vet vem han är och alla vill fråga eller säga honom något. Festivalen lockar hundratusentals besökare till ett gammalt palatsområde. På olika scener hålls samtal med författare från hela Indien och resten av världen och däremellan dricks det enorma mänger sött indiskt te. Sanjoy Roy ser festivalen som en del av sin stora passion – att sprida indisk kultur och få den att blomstra.

33. DeepIka Padukone, 35
En av Indiens mest populära personer hyllas för sitt skådespeleri. Med den amerikanska actionfilmen xXx: The return of Xander Cage har hon blivit känd internationellt. Hon är även ett känt reklamansikte och är den kvinna i Indien som har flest följare på sociala medier. Hon föddes i Köpenhamn, men är uppvuxen i Bangalore i södra Indien och skriver ibland krönikor i indiska tidningar och uttalar sig gärna om feminism. Hon har även adopterat en by i delstaten Maharashtra, där Bombay ligger, och lovat att ge invånarna elektricitet.

34. Rupesh Tillu,32
Skådespelare och regissör från Mumbai. Kombinerar egenproducerade independent-filmer med skådespelarinsatser i Bollywood och Hollywood. Senast mot Naomi Watts i filmen Ophelia, som har premiär på Sundancefilmfestival 2018. Rupesh Tillu är också clown och har turnerat med Clowner utan gränser till länder som Moldavien, Palestina, Nepal och Egypten. Nu ska han starta Clowner utan gränser i Indien, där han under flera år uppträtt för barn till prostituerade.


PÅVERKARE

35. Sunita Narain, 56
Den indiska miljökampens superstjärna. Senast jag intervjuade Sunita Narain berättade hon om sin passion för bevarandet av traditionella indiska ingredienser. Vi smakade på rätter tillredda av blad, frön och rötter som näst intill glömts bort. Hon är chef för Indiens främsta och största miljöorganisation Centre for Science and Environment, och har blivit en stark röst för hållbar utveckling både i Indien och internationellt. Hon medverkade tillsammans med Leonardo DiCaprio i dokumentären Before the flood, där hon berättar om hur klimatförändringarna påverkar den indiska monsunen och indiska bönder.

36. NaNdan Nilekani, 62
Nandan Nilekani ligger bakom det indiska id-systemet, som ska få koll på landets över 1 miljard invånare, och förhoppningsvis minska korruptionen och öka skatteintäkterna. Ett projekt som kallats världshistoriens största utmaning.

37. Bunker Roy, 72
Time Magazine har rankat Bunker Roy som en av de hundra mest inflytelserika människorna i världen. Jag träffade honom i hans hem i Rajasthan, som ligger i anslutning till ett av hans många så kallade ”barfotauniversitet”. Det var här han började sin mission att utbilda fattiga kvinnor för snart femtio år sedan. Flera miljoner har utbildats och hans verksamhet är i dag spridd över Indien och finns i flera afrikanska länder. Det är inte några vanliga skolor, undervisningen handlar om att ta vara på bybornas traditionella kunskaper. Och det är inga vanliga elever. De kvinnor jag träffar hos Bunker Roy är alla i pensionsåldern, och sitter och löder ihop komponenter som ska ge deras byar solenergi och elektricitet. Genom att utbilda mormödrar stannar kunskaperna kvar i byn. ”Unga män som utbildas drar till stan och söker jobb så fort de får chansen”, sa Bunker Roy.

38–39. Akash & Isha Ambani, 26
De båda tvillingarna föddes är barn till Indiens rikaste man Mukesh Ambani, som driver Reliance Industries. De chefar över Reliances senaste storsatsning Jio som är en 4G-distrubitör som har som mål att nå 100 miljoner mobilabonnenter inom en snar framtid.

40. Prashant Bhushan, 61
Advokat och aktivist som vid sidan av sina vanliga uppdrag som jurist driver sina hjärtefrågor. Har skrivit en bok om hur svenska Bofors använde mutor för att kunna sälja vapen till Indien. På hans arbetsrum i Indiens högsta domsstol är det alltid trångt då personer som upplever sig illa behandlade ofta söker upp honom för hjälp. För Prashant Bhushan väjer inte för att ifrågasätta varken den ekonomiska eller den politiska makten. Senast jag träffade honom gällde det hans engagemang för rohingyaflyktingar.

41. Jerry Johnson, 45
Indisk författare som skriver om identitet och mångfald i ett Indien i snabb förändring. Han är själv homosexuell och i boken I am divine. So are you utforskar han religioners förhållande till queer. Han är en av få människor jag intervjuat som uttrycker sig i perfekta citat och det är inte förvånande att han har gjort flera indiska TED talks och är flitigt anlitad föreläsare i Indien och övriga världen, bland annat Stockholm. I Indien är ”homosexuella handlingar” olagliga och Jerry Johnson hör till ett fåtal som öppet vågar prata om hbtq-rättigheter och ifrågasätta lagstiftningen.

42. Apurva Kothari, 41
I Indien är självmord bland utblottade bomullsbönder ett utbrett problem. Apurva Kothari har hittat ett sätt att förbättra böndernas villkor. Han har skapat t-shirtmärket No Nasties, som tillverkas med rättvisemärkt bomull som odlats ekologiskt i delstaterna Maharashtra och Andhra Pradesh, där jordarna efter många års användning av giftiga bekämpningsmedel är utarmade och självmorden bland bönder vanligast. Ofta är det bönder som tvingats låna pengar till att köpa besprutningsmedel som tar livet av sig när skörden slår fel. Men med Apurva Kotharis affärsidé kan allt fler bönder få vettigt betalt.

43. Elsa D’Silva
Genom Elsa D’Silvas organisation Safecity. in kartläggs var och vilka brott som sker mot kvinnor på offentliga platser. Med den kunskapen i bagaget har Elsa kontaktat myndigheter och fått till gatubelysning och polispatrullering där brotten mot kvinnor är vanligast. I dag finns Safecity i Delhi och Mumbai samt i Kenya och Nepal. I dessa städer kan kvinnor nu använda Safecitys kartor för att veta vilka platser man som kvinna ska undvika.

44. Achyuta Samanta, 53
Achyuta Samanta har grundat flera skolor i delstaten Orissa för barn från ursprungsbefolkningar i otillgängliga bergsområden. De flesta av eleverna bor på skolorna och hade förmodligen annars inte fått någon utbildning alls. Själv växte Achyuta Samanta upp i en fattig familj, men blev lärare. Under lunchen sitter hundratals barn i långa rader och vräker i sig ris och linsgryta, och på eftermiddagarna när solen inte bränner lika hett är det dags för idrottslektioner. Flera av Indiens främsta kvinnliga rugbyspelare kommer från just dessa skolor, och när jag intervjuade en av dem sa hon att första steget var att ta sig till skolan. Nu var hon mogen för nästa steg som var vidare ut i världen till dam-VM i rugby i London.

45. Chandra Bhan Prasad, 60
Första gången jag träffade Chandra Bhan Prasad hade han mörk kostym och vit skjorta och fick mig att förstå hur viktigt det är för honom att klä sig snyggt. Liksom miljontals andra daliter (f d ”kastlösa”) tilläts han som ung inte ens ha skor på sig, Han fick inte gå in i templet eller äta mat från samma tallrikar som högre kaster. I dag ifrågasätts förtrycket av daliter på alla fronter och senast jag träffade Chandra Bhan Prasad var det för en intervju om unga daliter som börjat odla mustasch i protest mot diskrimineringen. Traditionellt är det framför allt högre kaster som har stora mustascher som ett tecken på sin makt och manlighet. Nu sprids mustaschupproret via sociala medier och Chandra Bhan hyllar den unga generationens kämpaglöd. Själv medverkar han flitigt i tv och tidningar, och är rådgivare åt daliternas egna handelskammare, Dalit Indian Chamber of Commerce and Industry.

46. Rajendra Singh, 58
Inför att Rajendra Singh skulle få Stockholm Water Prize besökte jag flera av de byar som Rajendra Singh bokstavligen räddat livet på i Rajasthan. Han kallas The Waterman of India, och hans genidrag består i att frångå den konstbevattning som utarmar grundvattnet, och i stället gå tillbaka till gamla metoder. Kring en av byarna (som låg precis vid ett tigerreservat) visade Rajendra hur man genom att bygga så kallade johad, stora urgröpningar i jorden, kan lagra regnvatten från monsunen. Jordbruket kan blomstra och folk stannar kvar i byarna i stället för att söka sig till städernas slumområden. Flera tusen johads finns nu runt om i Rajasthan och Rajendra Singh fortsätter sin vattenmission till andra ställen i Indien. Han har även besökt de delar av Europa som drabbats av torka.

47. Chetna Gala Sinha, 59
Grundare av Mann Deshi Mahila Sahakari Bank, Indiens första bank av och för kvinnor på landsbygden. I dag har banken 90 000 kontohavare och genom sina ”mikro-lån” har banken skapat både företag och sysselsättning, samt försörjning till åtskilliga fler. När kvinnorna tjänar pengar skapar det positiva effekter för hela familjen, eftersom kvinnorna oftast satsar på barnens utbildning. Chetna Gala Sinha har även fixat ett avgiftsfritt rådgivningsnummer dit kvinnor kan ringa och ställa frågor om företagande och mikrolån.

48. Hindol Sengupta, 39
Intressant författare som formulerarsvar på den indiska medelklassens frågor om ekonomisk utveckling, jämlikhet och religiös identitet. Inför förra nationella valet i Indien 2014 publicerade han 100 things to know and debate before you vote, en slags guide kring sådant som bör tänkas igenom och diskuteras inför ett val. Det ska bli spännande att se vad han hittar på inför nästa val, 2019.

49. Anjali Mukerjee, 37
Indiens mest kända fitnessguru har 60 kliniker som ingår i hennes företag Health Total. På klinikerna finns både dietister och traditionella ayurvediska läkare, och Anjali Mukerjees framgång hänger ihop med att övervikt blir allt vanligare i Indien.

Publicerad i nummer 2, 2018

Fler reportage från tidningen Fönstret: