Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

”Det gör mig så stolt

att folk dyker upp varje dag”

– Julia Mickiewicz leder ABF Belarus mitt i demokratikampen

Bara en och en halv timmes flygresa från Sverige pågår en dramatisk och blodig kamp för demokrati och yttrandefrihet. Belarus diktator Alexandr Lukasjenko känner att hans tid börjar ta slut, och tar därför till allt brutalare metoder. Mitt i detta finns ABF Belarus. Fönstret pratade nyligen med organisationens chef Julia Mickiewicz, just när hon släppts från ett fängelsestraff för att ”ha deltagit i olagliga möten”.

– Det kom fram en man till mig utanför vårt kontor. Han frågade mig vad jag hette och om jag kunde bekräfta vem jag var. Då fattade jag direkt vad det handlade om.

ABF Belarus förbundssekreterare Julia Mickiewicz berättar hur det gick till den där dagen i oktober då hon blev gripen av representanter för Alexandr Lukasjenkos regim. Hon anklagades för att ha ”deltagit i olagliga massmöten”, sattes i arrest och några dagar senare var det dags för rättegång.

– Själva rättegången var väldigt kort och egentligen rätt löjlig. Den gjorde via Skype på grund av corona. Det märktes att de redan på förhand bestämt att jag var skyldig. Min advokat höll ett väldigt bra anförande för mig om att det inte var rätt att jag blivit gripen, men det hjälpte inte.

Julia Mickiewicz dömdes till ett kortare fängelsestraff, men fick höra att hon i förlängningen riskerade mycket mer.

– De sa att jag inte hade några rättigheter längre. De hotade mig och min familj och sa att eftersom jag vägrade samarbeta riskerade jag fängelse i flera år. Nu blev det bara 15 dagar, men det var ändå väldigt skrämmande.

När den här intervjun görs befinner hon sig i Vilnius i Litauen. Efter att ha diskuterat igenom sin situation efter fängelsestraffet, bestämde hon och hennes man sig för att det var för farligt att vara i Belarus.

– Det bor många politiska flyktingar från Belarus här. Vi följer så klart det som händer hemma, men just nu vågar vi inte åka tillbaka.

Anledningen till att Julia Mickiewicz greps verkar handla om en rad olika saker, bland annat att hon förutom att vara förbundssekreterare i ABF också var med och grundande en feministisk organisation. Men hennes gripande och fängelsestraff fick stora följder för ABF.

– Vi har gått ut med ett uttalande om att jag inte är förbundssekreterare längre och att vi lägger ner organisationen. Men det säger vi bara. Vi fortsätter våra aktiviteter: vi har studiecirklar på nätet och försöker också hitta nya platser för att kunna ha studiecirklar där vi träffas på plats. Vi omorganiserar oss helt enkelt.

Många av ABF Belarus studiecirklar kan för en svensk se rätt harmlösa ut: det är cirklar om konst, språk och hur man blir bättre på att debattera. Och Julia Mickiewicz berättar att organisationen inte anordnar cirklar i hur man blir en effektiv deltagare i de demonstrationer som ständigt pågår. Men då måste man komma ihåg att Belarus inte är en demokrati och att ABF Belarus länge ansågs som en olaglig organisation. Regimen i Belarus tycker helt enkelt att det finns något suspekt när människor samlas och att det mer eller mindre automatiskt betyder att man planerar för revolution.

– Underrättelsetjänsten anser att alla som deltar i protesterna vill förstöra landet. Och det är klart att när vi bedriver cirklar som bygger på demokratiska principer så pratar vi om demokrati och värderingar i våra cirklar. Våra cirklar är också en viktig träffpunkt för studenter och ungdomar som vill diskutera.

Vad som kommer att hända i Belarus den närmaste tiden är osäkert. Än så länge verkar Alexandr Lukasjenko sitta hyfsat säkert vid makten.

– Det är lite färre som demonstrerar nu eftersom det är vinter och kallt. Men det fortsätter ändå hela tiden: i byar och i de stora städerna. Det gör mig så stolt att folk dyker upp varje dag. Och till våren tror jag demonstrationer kommer att bli större igen.

Finns det något de som läser den här texten kan göra?

– Fortsätt se till att det skrivs om Belarus. Vi behöver internationell solidaritet. Det som händer är ett övergrepp på de mänskliga rättigheterna.

– Om trycket på Lukasjenko skulle försvinna, då finns det en risk att alla som kämpar för demokrati sätts i läger eller i fängelse. För Lukasjenko och kretsen runt honom är våld det enda påtryckningsmedel de har. Så mejla gärna era politiker och sprid information om vad som händer.

Publicerad i nummer 1, 2021

Fler reportage från tidningen Fönstret: